Noodhulp aan Nepal

Op zondag 10 mei zal de diaconiecollecte bestemd zijn voor noodhulp Nepal. Om de mensen te bereiken en van de eerste levensbehoeften te voorzien is er veel geld nodig. Wij vragen daarom uw steun, geef aan de collecte. Alvast bedankt!

Noodhulp voor Nepal
Op zaterdag 25 april werd Nepal getroffen door een zware aardbeving, met grote verwoestingen en duizenden dodelijke slachtoffers en als gevolg. De hoofdstad Kathmandu en een groot gebied ten noordwesten van de stad zijn zwaar getroffen en hebben dringend noodhulp nodig. Met de Samenwerkende Hulporganisaties waar Kerk in Actie en ICCO deel van uitmaken wordt via Giro555 geld ingezameld voor hulp aan Nepal. Kerk in Actie heeft al 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de allereerste noodhulp. ICCO en Kerk in Actie werken vanuit het veldkantoor in Kathmandu samen met lokale partners en organisaties van het internationale netwerk ACT Alliance.

25 04 Noodhulp Nepal

Welke noodhulp bieden we?
In eerste instantie richten Kerk in Actie en ICCO zich vooral op noodopvang en basisvoorzieningen voor 5000 families in afgelegen gebieden. Daarbij gaat het om materiaal voor onderdak (zoals tenten), reparaties en technische ondersteuning, watertanks, ceramische filters, waterzuiveringstabletten, herstel van waterpunten en –systemen, herstel van sanitaire voorzieningen en training van water comités. Verder worden de families voorzien van keukengerei, zeep, handdoeken en lakens. Ook wordt psychosociale hulp geboden aan families met kinderen en jongeren die in de opvangkampen verblijven.

Speciale aandacht gaat uit naar ondersteuning van ouderen en mensen met een beperking, alsmede het helpen van lokale gemeenschappen om zichzelf te organiseren. Waar mogelijk krijgen vrouwen daarin een centrale rol.

Op www.giro555.nl vindt u meer informatie over de Nationale Actie ‘Nederland helpt Nepal’ van de Samenwerkende Hulporganisaties en over de toestand in Nepal.

Kerkelijke gemeenten in actie voor Nepal

Als kerk en als gelovigen zijn we geroepen om onze naasten bij te staan. Zeker in tijden van nood. Kerk in Actie roept alle plaatselijke gemeenten van de Protestantse Kerk op om te bidden voor de slachtoffers en de hulpverleners in Nepal. Zij kunnen alle steun gebruiken.

Ook zijn wij geroepen om te delen van datgene dat wij ontvangen hebben: tijd, talent, geld en goed. Daarom hopen wij dat u ook in actie wilt komen door geld in te zamelen voor de noodhulpverlening, zoals van de Lutheran World Federation, partner van Kerk in Actie, en voor de inzet van de samenwerkende hulporganisaties. Dat kan door een extra (deur) collecte te organiseren, acties te organiseren of door een extra gift te geven. Al uw steun in gebed, geld en tijd is meer dan welkom.

Wat kan Kerk in Actie doen met uw gift?
Alle bedragen helpen om de mensen in Nepal te steunen. Voor 5 euro kan bijvoorbeeld een deken gegeven worden. Voor 15 euro een waterpakket voor een gezin ( jerrycan, emmer met deksel, waterzuiveringstabletten en zeep). Voor 25 euro een voedselpakket voor 3 weken voor een gezin van 5 personen. Voor 35 euro noodonderdak(tent) voor gezin. Voor 50 euro een hygiëne-pakket met onder andere luiers, zeep, tandpasta en handdoeken. Voor 100 euro kunnen we zorgen voor een onderwijspakket voor 25 kinderen en 1 docent.